De maisoogst verzorgen wij met twee hakselaars.
Op onderstaande video ziet u een compilatie gemaakt over ons tijdens de maisoogst.
In het maisseizoen blijft ten alle tijde een hakselaar beschikbaar voor de grasoogst.
Ook kunnen wij voor u het maisdorsen verzorgen. Zowel het dorsen als transport en het malen van de korrel.Wij kunnen ook CCM voor U verzorgen, zie daarvoor deze pagina
Shredlage Hakselen
Tegenwoordig hebben wij de optie tot shredlage hakselen. Shredlage hakselen is het grof / langer hakselen van snijmaïs, een snijlengte van 12-28 mm, maar een juist intensievere bewerking van het gewas door de aangepaste korrelkneuzer. Het materiaal wordt als het ware "uit elkaar getrokken". Voor het goed verdichten van de kuil hebben we een Holaras verdichtingswals.
Bij het hakselen is het zeer belangrijk dat de korrelkneuzer zo afgesteld staat dat de korrels niet alleen gekneusd, maar ook voldoende vermalen worden. Op die manier wordt vermeden dat de korrels de magen van de koe onverteerd verlaten en er dan sprake is van onnodige energieverliezen. Dus de intensievere korrelbewerking bij het shredlage hakselen kan een hogere benutting van het zetmeel tot gevolg hebben.De grover gesneden maïs zal als gevolg hebben dat het de penswerking van de koe bevordert. Een koe heeft echter structuurvoer nodig om het milieu van de pens op orde te houden. Dus hiermee is er minder structuurvoer nodig. In de volgende afbeelding is te zien hoe de microben in de pens zich hechten aan het lange verscheurde materiaal.
Zie hieronder (links) een video waarin de Shredlage getoond wordt. Rechts een video over Shredlage in Nederland.